Brun björn

Brun björn

En brunbjörn bor i våra berg. Det är ett gigantiskt rovdjur. Den har en enorm bål och korta, massiva fyra tassar som slutar i enorma klor. Björnen är allätare, men äter växter mest villigt, fiskar fåglar. Alla vet, że ulubionym pokarmem niedźwiedzia jest miód. På jakt efter honung kan han klättra i träd och använda klorna för att plocka honung från kupan. Potrafi szybko biegać i pływać. Små björnar är ivriga att leka. Björnens hem är lyan. En grop i en grotta i ett gammalt träd är ibland en lya. Björnen täcker insidan av lyan med gräs, löv, kvistar. Han sover i lyan under vintern. Han måste äta mycket mat innan han går och lägger sig, för att klara våren. Han sover vaksamt och ibland, när vintern är mild, vaknar. Björnen är en enstöring, bor ensam.