Lew

Lew

Levy sú králi zvierat. Sú to dravé cicavce, na tento účel majú dostatočne silné zuby, špeciálne nabrúsené zmysly a rýchly beh. Vlasťou levov je Afrika, savana na juhu Sahary. Špeciálny prípad leva žije v Indii. Samce sa od samíc líšia telesnou hmotnosťou a veľkosťou, a tiež toto, že dospelé levy majú hrivu. U mladších levov obopína hlavu hriva, a u starszych może dochodzić do barków i nóg. Hriva je dekoratívna a ochranná pri súbojoch medzi samcami. Dorosły lew może osiągać hmotnosť do 250 kg, a dĺžka tela do 2 m. Jeho predĺžený chvost je dlhý asi 1 m. Levy sú stádové zvieratá. Stádo sa môže pohybovať od niekoľkých do 20 jednotlivcov. Jeden lev má na starosti malé stádo, vo väčších stádach môžu byť 2 alebo 3. Małymi lwiątkami opiekują się wszystkie samice. Dospelé levy medzi sebou bojujú o dominanciu v stáde alebo o prevzatie nových stád. Mláďatá levíčatá po promócii 4 rokov musia opustiť svoje stáda, a po ukončení štúdia 5 rokov, založiť si vlastné malé stáda. Samice levov zostávajú navždy v materskom stáde.