ježko

ježko

Ježek je cicavec. Jeho chrbát je pokrytý hnedými a bielymi tŕňmi. Dorosłe jeże mają około 16tys. hroty i ważą od 0,5 do cca 2 kg. Merať od 20 do 30 cm. Ich chvost je dlhý 5 cm. Živia sa rastlinami, vajcia, dážďovky, húsenice, myši, ovocie a žaby. Zamieszkują ogrody, parky a lesy. Žijú až do nadmorskej výšky 2000 m. Swoje legowiska wyścielają pachnącymi liśćmi i trawą. Ježkovia zaspávajú od novembra do marca. Prebúdzajú sa v apríli. Ich telo je potom o štvrtinu telesnej hmotnosti ľahšie. Špeciálne zásoby na zimu si nerobia, len pred spaním, jedia veľmi dobre. Mláďatá ježkov nemajú pri narodení tŕne. Po 36 Počas hodín života sa malému ježkovi vyvinú mäkké ostne, które stają się twardsze dopiero po kilku dniach. Nepriatelia ježka sú líšky, vlky a psy. Ježko sa pred útočníkmi chráni tak, že sa stočí do klbka, gdyż ostre kolce odstraszają przeciwnika. Ježek je domáci miláčik, ktorý sa dá ľahko udomácniť. Podobnie jak kot poluje na myszy. Môže to byť aj mierne hlučné zvieratko v byte, pretože chôdza hlasno podupáva nohami.