Jeleň a srnčia zver

Jeleň a srnčia zver

Jelene a srnky sú skutočnou ozdobou poľských lesov. Srnky sú mimoriadne úhľadné, a srnky sú dôstojné. Majú krásne srnky, veľké oči a tenké, štíhle nohy. Zato srnky kráčajú po lese hrdo a húževnato. Zadziwiają wszystkich potężnym porożem. Jeleň každoročne vo februári stráca parožie a rastový cyklus sa opakuje. V lete už má nové, každým rokom viac a viac. Všetky jelene sú prežúvavce. Sú bylinožravce. Malé jelene a srnky majú na chrbte drobné fľaky. Zmienia się też ubarwienie dorosłych jeleni. V lete majú všetky zvieratá červenú alebo hnedú farbu srsti, ktorý v zime zošedivie. Dospelé jelene na jeseň bojujú o samice, na to používajú svoje parohy. Parožie v bežnom živote sťažuje dospelému mužovi pohyb medzi stromami a kríkmi v lese. Musia byť neustále opatrní, aby sa nezachytili o konáre stromov, a v hustom lese je to celkom umenie, v ktorom žijú.