hnedý medveď

hnedý medveď

V našich horách žije medveď hnedý. Je to obrovský dravý cicavec. Má obrovský trup a krátke, mohutné štyri labky zakončené obrovskými pazúrmi. Medveď je všežravec, ale najradšej žerie rastliny, rybie vtáky. Každý vie, że ulubionym pokarmem niedźwiedzia jest miód. Pri hľadaní medu môže liezť na stromy a pomocou pazúrov vyberať med z úľa. Potrafi szybko biegać i pływać. Malé medvede sa chcú hrať. Domovom medveďa je brloh. Jama v jaskyni na starom strome je niekedy brloh. Medveď pokrýva vnútro brlohu trávou, listy, vetvičky. Cez zimu spí v pelechu. Pred spaním musí zjesť veľa jedla, aby to stihlo jar. Spí bdelo a občas, keď je zima mierna, prebudí sa. Medveď je samotár, žije sám.