bocian

bocian

Bociany sú nezvyčajné vtáky. Patria do skupiny brodivých vtákov. Ich nohy sú na to dlhé a prsty majú mierne pokryté blanou. Bociany sú silné vtáky. Vážia z 2 do 5 kg. Rozpiętość skrzydeł dochodzi do 2m. Môžu prechádzať obrovskými plochami zeme. Do krajiny sa vracajú vždy na jar, v marci, aby som bol presný. Po prvé, muži prichádzajú do krajiny, na renováciu hniezd, ktoré sú tvorené vetvami. Gniazdo bocianów jest tak duże, že sa v jeho štrbinách často usadia iné drobné vtáky. Vajcia bociana sú biele. Rodičia dobre chránia vajcia a kurčatá. Pred slnkom ich chránia krídlami, pijú vodu prinesenú v zobáku a kŕmia sa. Bociany sa živia žabami, pasikonikami, myši, kretami, a także małymi zajączkami. Podľa presvedčenia, bociany sú vtáky, ktoré prinášajú šťastie.