Ooievaar

Ooievaar

Ooievaars zijn ongewone vogels. Ze behoren tot de groep waadvogels. Hun poten zijn hier lang aan aangepast en hun vingers zijn lichtjes bedekt met een vliesje. Ooievaars zijn sterke vogels. Ze wegen vanaf 2 doe 5kg. Rozpiętość skrzydeł dochodzi do 2m. Ze kunnen enorme stukken land doorkruisen. Ze komen altijd terug naar het land in de lente, in maart om precies te zijn. Eerst komen de mannetjes naar het land, nesten renoveren, die zijn opgebouwd uit takken. Gniazdo bocianów jest tak duże, dat vaak andere kleine vogels zich in de spleten nestelen. De eieren van de ooievaar zijn wit. Ouders beschermen de eieren en kuikens goed. Ze beschermen ze met hun vleugels tegen de zon, ze drinken het water dat in de snavel is gebracht en ze eten. Ooievaars voeden zich met kikkers, pasikonikami, muizen, kretami, a także małymi zajączkami. volgens overtuigingen, ooievaars zijn vogels die geluk brengen.