Lew

Lew

Leeuwen zijn koningen der dieren. Het zijn roofzuchtige zoogdieren, hiervoor hebben ze voldoende sterke tanden, speciaal aangescherpte zintuigen en snelle run. Het thuisland van leeuwen is Afrika, een savanne in het zuiden van de Sahara. Een speciaal geval van een leeuw leeft in India. Mannetjes verschillen van vrouwtjes in lichaamsgewicht en grootte, en ook dit, dat volwassen leeuwen manen hebben. Bij jongere leeuwen omringen een manen het hoofd, a u starszych może dochodzić do barków i nóg. De manen zijn decoratief en beschermend tijdens gevechten tussen mannen. Dorosły lew może osiągać gewicht tot 250 kg, en lichaamslengte tot 2m. Zijn verlengde staart is ongeveer 1 m lang. Leeuwen zijn kuddedieren. De kudde kan variëren van enkele tot 20 individuen. Een leeuw heeft de leiding over een kleine kudde, in grotere kuddes kunnen ze zijn 2 of 3. Małymi lwiątkami opiekują się wszystkie samice. Volwassen leeuwen vechten met elkaar om dominantie in de kudde of om nieuwe kuddes over te nemen. Baby leeuwenwelpen na afstuderen 4 jaar moeten ze hun kuddes verlaten, en na het afstuderen 5 jaren, hun eigen kleine kuddes beginnen. De vrouwelijke leeuwen blijven voor altijd in de moederkudde.