Strucc

Strucc

A struccok a futómadarak családjába tartoznak. Nem tudnak repülni, de a futók kiválóak. Mają do tego celu przystosowane mocne nogi składające się z dwóch palców. Az egyik ujj nagyon nagy, húsos, a második kisebb. Hasonlíthatnak egy patára. A struccok meleg éghajlaton élnek: Afrika, Ausztrália, Dél Amerika. Fajkra vannak osztva: afrikai strucc, Emu madár (Ausztrália), Kazuar (Dél Amerika) belül. Nagyon erős madarak. A veszélyek ellen pl.. ze strony tygrysa meneküléssel mentik meg magukat. Potrafią bardzo szybko biegać nawet do 85km/h, małe miesięczne strusie biegają z szybkością 60km/h. W razie konieczności mogą bronić się też erős rúgások. Strucc kazuár jest bardzo veszélyes az emberre. Utódairól való gondoskodás ideje alatt megtámadhat egy embert. Ma hosszú, 3 cm-es karmok, amellyel széttépi a testet. Ismertek olyan esetek, amikor helyi felnőttek és gyermekek haltak meg a kazuárral való találkozás következtében. A struccoknak nagyon éles érzékszerveik vannak. Az afrikai strucc gyorsan érzékeli az ellenséget, és így figyelmezteti a legelőkön táplálkozó többi állatot. A struccok növényevők.