Lew

Lew

Leijonat ovat eläinten kuninkaita. Ne ovat saalistavia nisäkkäitä, tätä tarkoitusta varten heillä on riittävän vahvat hampaat, erityisesti terävöityneet aistit ja nopea juoksu. Leijonien kotimaa on Afrikka, savanni Saharan eteläosassa. Erityinen tapaus leijonasta asuu Intiassa. Urokset eroavat naaraista painon ja koon suhteen, ja myös tämä, että aikuisilla leijonoilla on harja. Nuorempien leijonien päätä ympäröi harja, a u starszych może dochodzić do barków i nóg. Harja on koristeellinen ja suojaava urosten välisissä taisteluissa. Dorosły lew może osiągać paino jopa 250 kg, ja vartalon pituus jopa 2m. Sen pidennetty häntä on noin 1 m pitkä. Leijonat ovat laumaeläimiä. Lauma voi vaihdella muutamasta 20 yksilöitä. Yksi leijona on vastuussa pienestä laumasta, suuremmissa karjoissa ne voivat olla 2 tai 3. Małymi lwiątkami opiekują się wszystkie samice. Aikuiset leijonat taistelevat toistensa hallitsemisesta laumassa tai uusien karjojen haltuunotosta. Leijonanpentuja valmistumisen jälkeen 4 vuosia heidän on jätettävä karjansa, ja valmistumisen jälkeen 5 vuotta, perustaa omia pieniä karjoja. Naarasleijonat pysyvät emolaumassa ikuisesti.