Szympans

Szympans

Chimpanser tilhører abearten. De bor i Afrika. Hannerne er større end hunnerne og når over 1 m i højden. Og de vejer op til omkring 60 kg. De er altædende. De lever af planter, frugt, men de kan også spise mindre dyr. De lever på jorden, og de tilbringer deres nætter i træer, sover i specialkonstruerede reder lavet af grene. De bor i grupper. Besætningen kan tælle op til 80 enkeltpersoner. Inden for flokken dannes venskaber mellem individer. Polegają ona na wzajemnym oczyszczaniu własnych futer ze szkodników. Disse forhold bliver så stærke, at i løbet af skænderier med andre individer i flokken, står abens ven altid op for det. Venskaber kan være af samme køn. I venskabets navn tøver de ikke med selv at stå op for deres ven, der rodede med floklederen.