Ježek

Ježek

Ježek je savec. Jeho hřbet je pokryt hnědými a bílými ostny. Dorosłe jeże mają około 16tys. hroty i ważą od 0,5 do cca 2 kg. Měřit od 20 do 30 cm. Jejich ocas je dlouhý 5 cm. Živí se rostlinami, vejce, žížaly, grubs, myši, ovoce … číst dál

Veverka

Veverka

Poznávací znak veverek je dlouhý, načechraný ocas, který obvykle měří 20 cm. Srst veverek je červená, a v zimě zhoustne a zešedne. Jeho uši zdobí chomáče vlasů. Zamieszkuje lasy i parki. Obydlí veverky je dutina starých stromů. Wiewiórki żywią się orzechami, žaludy, semena, pupeny stromů, houby, jahody. Robiąčíst dál

Krtek

Krtek

Kret to mały ssak żyjący pod ziemią. Nemůže zůstat na povrchu země, protože je slepý a nemotorný. Jego mocne łapy przystosowały się do drążenia korytarzy podziemnych. Je masožravý. Požírá žížaly, larvy hmyzu, šneci, žáby. Jest samotnikiem i nie lubi towarzystwa innych kretów. Kiedy podczas drążenia podziemnych korytarzy dwa číst dál

Netopýr

Netopýr

Netopýři patří ssaków latających. Charakteristickým znakem netopýra jsou jeho velká křídla obklopená membránou, umožňující mu létat. Kostra těchto křídel je extrémně lehká, což také usnadňuje pohyb. Existuje mnoho druhů netopýrů. Netopýr má velké uši, które jak sterowniki kierują lotem. Nietoperze mają wykształcony w mózgu zmysł pamięci číst dál

Jelen lesní a srnčí

Jelen lesní a srnčí

Jeleni a srnci jsou skutečnou ozdobou polských lesů. Srnci jsou mimořádně úhlední, a jeleni jsou důstojní. Mají krásné jeleny, velké oči a hubené, štíhlé nohy. Zato jeleni se v lese procházejí hrdě a odolně. Zadziwiają wszystkich potężnym porożem. Jeleń co roku gubi poroże w lutym i cykl narastania powtarza číst dál

Medvěd hnědý

Medvěd hnědý

V našich horách žije medvěd hnědý. Je to obří dravý savec. Má obrovský trup a krátké, mohutné čtyři tlapy zakončené obrovskými drápy. Medvěd je všežravec, ale nejraději jí rostliny, rybí ptáci. Každý ví, że ulubionym pokarmem niedźwiedzia jest miód. W poszukiwaniu miodu potrafi wspinać się na drzewa i číst dál