Szympans

Szympans

Šimpanzi patří mezi druhy opic. Žijí v Africe. Samci jsou větší než samice a dosahují výšky přes 1 m. Váží až kolem 60 kg. Jsou všežravci. Živí se rostlinami, ovoce, ale mohou jíst i menší zvířata. Žijí na zemi, a tráví noci na stromech, spaní ve speciálně konstruovaných hnízdech z větví. Žijí ve skupinách. Stádo dokáže napočítat až 80 Jednotlivci. V rámci stáda se mezi jednotlivci tvoří přátelství. Polegają ona na wzajemnym oczyszczaniu własnych futer ze szkodników. Tyto vztahy jsou stále silnější, že při hádkách s ostatními jedinci stáda se opičího přítele vždy zastane. Přátelství může být stejného pohlaví. Ve jménu přátelství se neváhají svého přítele i zastat, který se popletl s vůdcem smečky.