Lew

Lew

Lvi jsou králové zvířat. Jsou to draví savci, pro tento účel mají dostatečně silné zuby, speciálně nabroušené smysly a rychlý běh. Domovinou lvů je Afrika, savana na jihu Sahary. Zvláštní případ lva žije v Indii. Samci se od samic liší tělesnou hmotností a velikostí, a také toto, že dospělí lvi mají hřívu. U mladších lvů hříva obklopuje hlavu, a u starszych może dochodzić do barków i nóg. Hříva je dekorativní a ochranná při soubojích mezi samci. Dorosły lew może osiągać hmotnost do 250 kg, a délka těla do 2m. Jeho prodloužený ocas je dlouhý asi 1 m. Lvi jsou stádová zvířata. Stádo se může pohybovat od několika do 20 Jednotlivci. Jeden lev má na starosti malé stádo, ve větších stádech mohou být 2 nebo 3. Małymi lwiątkami opiekują się wszystkie samice. Dospělí lvi mezi sebou bojují o dominanci ve stádě nebo o převzetí nových stád. Mláďata lvíčat po promoci 4 let musí opustit svá stáda, a po promoci 5 let, založit vlastní malá stáda. Lví samice zůstávají v mateřském stádě navždy.